Lindt

  • Link: www.facebook.com/LindtEstonia/

Lugu algas aastal 1845, kui kondiiter David Sprüngli-Schwarz ja tema poeg Rudolf Sprüngli-Ammann omasid väikest kondiitritoodete kauplust Zürichi vanalinnas Marktgasses.

Nad otsustasid olla esimesed, kes tahkel kujul šokolaadi valmistavad. Magus uus maius pälvis Zürichi sotsiaalse eliidi heakskiidu, kahe aasta pärast otsustati šokolaaditootmine kolida ümber kitsast pagaritöökojast väiksesse tehasesse.

  1. Sprüngli & Son avas teise ja suurema kondiitritoodete poe Paradeplatzi.
  2. aastal viidi šokolaaditootmine Zürichi suurematesse ruumidesse  “ Werdmühle ” .

Kui Rudolf Sprüngli-Ammann 1892. aastal pensionile jäi, olid tema tooted juba laialt levinud hea kvaliteedi ja suurepärase maitse poolest, jagas ta äri kahe poja vahel – noorem David Robert sai kaks kondiitritoodete kauplust. Paradeplatzi pood, suurem neist kahest, saavutas suurepärase edu. Vanem vend Johann Rudolf Sprüngli-Schifferli päris isalt šokolaadivabriku. Ettenägeliku ja seiklushimulise ettevõtjana, laienes Johann Rudolf Werdmühle oma tehast kõige moodsamate võimalustega. Ometi mõistis ta kiiresti, et tehasel puudub edasilaienemis võimalus. Seetõttu omandas ta Zürichi järve ääres Kilchbergis sobiva maatüki ja ehitas sinna 1899. aastal uue tehase. Samal ajal pakuti talle võimalust omandada väike, kuid kuulus Rodolphe Lindti šokolaadivabrik Bernis. Lindt kaubamärgi omandamisega, muudeti ka ettevõtte nimi, milleks sai ” Aktiengesellschaft Vereinigte Berner und Zürcher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli ” .

Rodolphe Lindt oli ilmselt oma aja kuulsaim šokolaadivalmistaja. 1879. aastal töötas ta välja meetodi, mille abil ta saaks valmistada šokolaadi, mis oli aroomi ja sulamisomaduste poolest parem kõigist teistest.
Kasutades enda   leiutatud “ toorikut ” , tootis ta imeliselt peene maitse ja sulatuskvaliteediga šokolaadi, mida tunneme ja armastame tänapäevani. Tema  „ sulav šokolaad “  saavutas peagi kuulsuse ja aitas märkimisväärselt kaasa Šveitsi šokolaadi ülemaailmsele mainele.

  1. sajandi esimese kahe aastakümne jooksul arenes Šveitsi šokolaaditööstus kiirel sammul, eriti eksporditurgudel. Lindt & Sprüngli mängis selles buumis võimast rolli. 1915. aastal eksportis ettevõte umbes kolmveerand toodangust kahekümnesse erinevasse riiki üle maailma.

Aastatel 1920–1945 pidi ettevõte seisma silmitsi peaaegu mõeldamatute väljakutsetega. 1920. ja 1930. aastatel hakkasid välisturud järkjärgult kaduma, mis sundis keskenduma kohalikule turule.

Teine maailmasõda tõi suhkrule ja kakaole ranged impordipiirangud, mis normaliseerus aastaö 1943. Ehkki aastatel 1919–1946 müük enam ei kasvanud, pidasid Lindt & Sprüngli need kriitilised perioodid vapralt vastu, sest suudeti hoida oma kvaliteeti kõrgel tasemel: isegi kui tarbijad seda vaevalt endale lubada said, tahtsid nad ikkagi ainult parimat šokolaadi!

Pärast sõda suurenes nõudlus kõigepealt koduturul ja hiljem välisturgudel.

Lindt& Sprüngli soovis ettevõtet geograafiliselt laiendada, mille eesmärk oli võtta terve maailma juhtpositsioon esmaklassilise šokolaadi tootmises. Seega võeti ette strateegiline käik ning omandati 1997. aastal šokolaadi tootja „Caffarel“ Itaalias ja 1998. aastal USAs tegutsev “ Ghirardelli Chocolate Company ” , 1997. aastal asutati aga Austraaliasse uus tütarettevõte, võttes sellega üle kogu piirkonna müügitegevus.

Tänaseks tuntakse Lindt & Sprünglit kui esmaklassiliste šokolaadide turuliidrit, kes pakub laia tootevalikut rohkem kui 120 riigis üle maailma. Üle 170aastase ajalooga on Lindt saanud tuntuks kui kõige uuenduslikum ja loovam ettevõte, mis valmistab esmaklassilist šokolaadi oma kaheteistkümnes tootmisüksuses Euroopas ja USAs.

Esmaklassilise Šveitsi šokolaadi valmistamisel on oluline iga pisemgi detail. Lindt Maîtres Chocolatiers, oma ala tõelised meistrid, kes pakuvad Sulle šokolaadi, mis õrnalt sulab Sinu suus ning sujuvalt hellitab Su maitsemeeli.

Lindt’i šokolaadi teeb eriliseks:

  • läbi aegade välja töötatud ja täiustatud retseptid, mida hoitakse veel tänapäevalgi suures saladuses;
  • kõrged nõudmised toorainele – valitakse ja ostetakse vaid parimaid kakaoube regioonidest üle maailma: Kesk- ja Lõuna-Ameerika, Madagaskar ja Ghana;
  • kakaoube röstivad Lindt&Sprüngli Maîtres Chocolatiers ise oma ruumides. Nad on ühed vähesed šokolaadivalmistajad, kes nii teevad, kuid ubade röstimine on väga oluline ning seda tuleb teha teatud viisil, sest ainult siis on võimalik vabastada kakaoubades peituv imeline šokolaadi maitse.
  • Conching – šokolaadi valmistamise protsess, mis kestab tunde, selle käigus avaldub maitse ning areneb välja Lindt’i šokolaadidele omane hõrk aisting. Selle suurepärase protsessi leiutas Rodolphe Lindt 1879.a.
  • Lindt šokolaadid on vaakumpakendatud, et tagada toote omaduste säilimine. (Kui tume šokolaad ei ole vaakumpakendatud, siis tema omadused ei säili ning see šokolaad ei ole enam kvaliteetne!)